Składniki:
200 g mąki
200 ml mleka
2 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
trochę proszku do pieczenia
2 większe jabłka
Żółtka ubijam z cukrem, po czym dodaję mleko i mąkę. Dokładnie mieszam i dodaję proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Obieram jabłka, następnie drobno je kroję lub ścieram na tarce o grubych oczkach (ewentualnie odciskam powstały sok). Do jabłek dodaję cynamon i mieszam.Ubijam białka na sztywno. Próbowałem przy użyciu robota, ale wygodniej mi zwykłą trzepaczką.
Ubite białka |
Racuchy wciąż rosną, widać pęcherzyki powietrza |
Po odwróceniu na drugą stronę widać jak się podniosły |
Racuch jest miękki i przepyszny. Na koniec posypuję pudrem. Smacznego!
No i teraz bede musiala usmazyc placki! Bo jak zobaczylam te zdjecia, to mi sie zachcialo! Natychmiast! 😀
OdpowiedzUsuńPrzyniósłbym :)
UsuńWyglądają smacznie.
OdpowiedzUsuńI takie są! :)
UsuńA jednak zdradziles przepis! mysmy tez zrobily , co prawda w tej gluszy nie bylo ani proszku do pieczenia ani cukru pudru...ale polalysmy konfiturami, byly pyszne
OdpowiedzUsuńNa pewno, chętnie bym spróbował :)
Usuń