środa, 18 września 2019

Racuchy z jabłkiem

Po serii eksperymentów podaję przepis na moją wersję racuchów z jabłkami i cynamonem. Racuchy są pulchne, smaczne i po prostu - najlepsze na świecie! :)

Składniki:

200 g mąki
200 ml mleka
2 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
trochę proszku do pieczenia
2 większe jabłka

Żółtka ubijam z cukrem, po czym dodaję mleko i mąkę. Dokładnie mieszam i dodaję proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Obieram jabłka, następnie drobno je kroję lub ścieram na tarce o grubych oczkach (ewentualnie odciskam powstały sok). Do jabłek dodaję cynamon i mieszam.Ubijam białka na sztywno. Próbowałem przy użyciu robota, ale wygodniej mi zwykłą trzepaczką.

Ubite białka
Dodaję do ciasta łącznie z jabłkami i delikatnie mieszam. Proszek do pieczenia oraz ubite biała nadają puszystości. No i smażymy. Raczej na mniejszym ogniu, bo racuchy jeszcze trochę rosną i ważne (!) aby nie były surowe wewnątrz. Czasem dopiekam na patelni jeszcze boki, by mieć pewność.

Racuchy wciąż rosną, widać pęcherzyki powietrza

Po odwróceniu na drugą stronę widać jak się podniosły


Racuch jest miękki i przepyszny. Na koniec posypuję pudrem. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. No i teraz bede musiala usmazyc placki! Bo jak zobaczylam te zdjecia, to mi sie zachcialo! Natychmiast! 😀

    OdpowiedzUsuń
  2. A jednak zdradziles przepis! mysmy tez zrobily , co prawda w tej gluszy nie bylo ani proszku do pieczenia ani cukru pudru...ale polalysmy konfiturami, byly pyszne

    OdpowiedzUsuń