Zrobiłem go pierwszy raz. Ciasto maślane kruche z gotową masą makową (z puszki) dość szybko się robi, a smakuje wybornie, ale po kolei.
2 i 3/4 szklanki mąki, 140 gramów masła, jedno jajko, odrobina proszku do pieczenia oraz soli a także troszkę aromatu waniliowego. Nieco więcej niż pół szklanki cukru. Wyrobić niezbyt dokładnie, grudki są całkiem porządane. Podzielić na dwie części, większą do lodówki a mniejszą do zamrażarki.
Masę makową wymieszać z pięcioma ubitymi żółtkami. Białka z odrobiną soli ubić na sztywno i również wymieszać z masą.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia oraz natłuścić boki masłem. Na spod rozłożyć większą część ciasta, po czym wyłożyć masę makową. Reszta ciasta (z zamrażarki) zetrzeć na górę.
Piec 40-50 minut w zależności od piekarnika (grzanie góra/dół). U mnie było to ponad godzinę, ale to dlatego że piekarnik miał mniejszą moc. Mak jest soczysty, bardzo smaczny, a ciasto kruche i maślane.
Smacznego! Zapraszam, jakby ktoś miał ochotę to są jeszcze 4 kawałki :)
Bardzo smacznie brzmi i super wyglada :)
OdpowiedzUsuń😀😀
UsuńMniam, ciasto wygląda bardzo smakowicie :).
OdpowiedzUsuńChyba tylko raz użyłam gotowej masy z puszki... Była dla mnie zbyt aromatyzowana...
No właśnie ta którą kupiłem jest naprawdę niezła, ma w miarę prosty skład :)
UsuńNieustannie jestem pod wrażeniem Twoich cukierniczych umiejętności. Wstawiaj wodę na herbatę, zaraz będę!
OdpowiedzUsuńŚwietnie! Zapraszam! 😎😎
UsuńTakie ciasto na szybko można by powiedzieć😃
OdpowiedzUsuńTak, a jakie pyszne!
UsuńZ tym, że to żaden makowiec, tylko ciasto z makiem.
OdpowiedzUsuńNie znasz się :P
UsuńGratuluję pierwszego makowca! I proszę nie słuchać zawistnych komentarzy, że to ciasto z makiem, a nie makowiec. :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, Dariuszowi zawsze coś nie pasuje 😀
UsuńAle zjeść to by pewnie zjadł ;)
UsuńI to pierwszy 😁
Usuń:P
Usuń