sobota, 12 marca 2016

Bananowe babeczki


250 g mąki
150 g cukru
125 g masła
2-3 dojrzałe banany 
cukier waniliowy lub aromat
łyżka proszku do pieczenia
odrobina soli

 

1) mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz odrobinę soli należy wymieszać;
2) masło rozpuścić na niewielkim ogniu;
3) banany rozgnieść, lub użyć blendera;
4) połączyć banany z rozkłóconymi jajkami;
5) dodać aromat waniliowy oraz płynne masło;
6) połączyć mokre i suche składniki;
7) dodać odrobinę serca;
8) piec niecałe 20 minut (175 stopni);
9) smacznego :)



Miałem jeszcze zrobić polewę czekoladową, ale w obliczu tych bananów oraz kostki owocowej już zrezygnowałem :)

25 komentarzy:

  1. O rany, babeczki:))) I to w dodatku z bananami i odrobiną serca:) Wyglądają na przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz spotykam się z "rozkłóconymi jajkami" - u nas mówi się "roztrzepane" :) Co kraj, to obyczaj:)

      Usuń
    2. U mnie też nie ma rozkłóconego. Pewnie Tomek nie pamiętał właściwego terminu i wymyślił swój autorski :P

      Usuń
    3. Okazuje się, że w Słowniku języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego (lata 50.-60. XX w.) jest hasło "rozkłócić" - "mieszając rozbić, mocno zmieszać coś płynnego, rozmieszać, rozbełtać". Człowiek całe życie się uczy :)

      Usuń
    4. Aaa... To ten Tomek taki trochę zacofany, anachroniczny, bo Doroszewski to już historia :P

      Usuń
    5. Jeżeli Tomek jest anachroniczny, to my jesteśmy prehistoryczni - nawet nie pamiętaliśmy takiego hasła:) Ot, skleroza :P

      Usuń
    6. Zainteresowało mnie to słowo - w Słowniku gwary Kresów [http://blogiceo.nq.pl/bramakresow/2013/01/08/slownik-gwary-kresow-cz-1/]
      znalazłam coś takiego: "Rozkłócić – wymieszać,np rozkłócić wodę z mąką".

      Usuń
    7. Fajnie odpisałaś. W programach kulinarnych używany jest czasem ten wyraz.

      Usuń
    8. W Słowniczku wyrazów gwarowych typowych dla Bugaja i okolic też jest rozkłócić - ‘wymieszać’.
      http://www.dialektologia.uw.edu.pl/index.php?l1=mapa-serwisu&l2=&l3=&l4=ziemia-biecka-slowniki-mwr

      Usuń
    9. I już na koniec - znalazłam nawet takie tłumaczenie: skłócony=rozdzielony (oddzielnie białko i żółtko), rozkłócony=wymieszany (razem białko i żółtko).

      Usuń
    10. Dokładnie to miałem na myśli.

      Usuń
  2. Nie jestem fanem babeczek. Na moją wizytę upiecz coś innego :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow!!I love muffins Tomek and banana too!!They look delicious!
    Great recipe!!Have a lovely weekend!
    Dimi...

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają na jadalne. :-)) Na pewno tego proszku do pieczenia aż łyżka na ledwie ćwierć kilo mąki? Nie łyżeczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam w domu takiej małej łyżki, czyli łyżeczki. Oczywiście szczypta, odrobina a nie łyżka :-)

      Usuń
  5. na pewno jesteś facetem ??? ;DDD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polly, faceci lepiej gotują :-D

      Usuń
    2. ależ zdecydowanie się z Tobą zgadzam !! ale babeczki ??? muffiny ??? facet ??? nieeeeeeeee

      Usuń
    3. Nie tylko to, ale także :)

      Usuń
  6. Słynni polscy cukiernicy:
    Antoni Kazimierz Blikle, Andrzej Blikle, Antoni Wiesław Blikle, Jerzy Czesław Blikle, Janusz Cegliński, Wincenty Domisz, Jan Fruziński, Tadeusz Kałasa, Jan Jakub Lardelli, Paweł Małecki, Adam Piasecki, Jan Rucker, Fryderyk Sellin, Andrzej Szydłowski, Stanisław Toporek, Emil Wedel, Karol Wedel, Antoni Weryński, Sławomir Wyczański.
    Dodałabym od siebie jeszcze Cezarego Sarzyńskiego w Kazimierzu Dolnym (co prawda piekarz, ale artysta, no i jego słynne kogutki są wyśmienite). I oczywiście Władysława Chmielewskiego, którego cukiernia, słynna z pysznych pączków i sękaczy, jest najstarszą w Lublinie.
    Tomku, piecz ciastka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może z tego zrobię jakis interes jeszcze? :)

      Usuń