niedziela, 14 maja 2023

Chleb bez mąki

W ubiegłym tygodniu upiekłem pierwszy raz chleb bez mąki. Przygotowałem ziarna słonecznika, dyni, oraz siemienia lnianego które podprażyłem na suchej patelni i małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszałem, by nie dopuścić do przypalenia. 


Do ostygniętych ziaren dodałem dwa duże jajka, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszałem, ziarna ładnie do siebie przylgnęły, więc włożyłem je do aluminiowej foremki - niezbyt dużej. Wyrównałem wierzch łyżką i włożyłem do rozgrzanego (170 stopni) piekarnika (tradycyjnego). 


Piekłem na środkowym poziomie przez niecałą godzinę. Dokładnie przez 50 minut (ostatnie 10 minut na wyłączonym grzaniu). Bez termoobiegu. Po ostygnięciu chleb można zjeść. Następnym razem zrobię większą ilość do większej foremki, bo ten poszedł bardzo szybko - był chrupiący i niesamowicie pyszny. W zasadzie można go jeść bez niczego, a z masłem jest genialny! Jeśli ktoś lubi nasiona w chlebie, to pewnie mu ten smak będzie odpowiadał. 

Wczesno majowe tulipany w pełni koloru:

18 komentarzy:

  1. I te dwa jajka trzymają go w kupie, nie sypie się?

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno upieke i to dziś 😊
    Dziekuje i pozdrawiam 😊
    Ula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo smacznego Ula 😊😊

      Usuń
    2. Dziekuje, wyszedł pyszny 😋
      Ula

      Usuń
    3. Oooo cieszę się bardzo! Jadłaś wcześniej taki chleb bez mąki?

      Usuń
  3. Dziękuję za odwiedziny :) Chlebek wygląda super a tulipany są piękne . Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepraszam, że tak jedno pod drugim, ale mam sklerozę. Tulipany w tej chwili kwitną pięknie w ogrodzie botanicznym w którym obecnie mieszkam, czyli w Łodzi .
    I nie wiem czemu z telefonu jestem jako anonim . Pozdrawiam - Mięta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam ten sam problem...

      Usuń
    2. Mięta - ja kilka lat temu byłem w ogrodzie botanicznym w Łodzi, bardzo mi się tam podobało. Ale za rok chciałbym pojechać gdzieś indziej i dlatego zastanawiam się gdzie.

      Usuń
  5. Wygląda super. :)
    Radiomuzykant-ka

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooo, w weekend zrobię na pewno. Dziękuję za przepis. Mam tylko pytanie: ile tych ziaren czy na oko sypałeś?🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na oko, ale następnym razem zrobię więcej 😀

      Usuń
  7. No przyznam szczerze, zaciekawiłeś mnie tym chlebem- chociaż czy to jeszcze jest chleb? 😃 ale ziarna lubię, więc z pewnością sprobuje.

    OdpowiedzUsuń
  8. Chleba fajnie wygląda! Jadłem parę razy taki, ale pewnie nie tak dobry jak Twój ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Ale ktoś to upiekł czy kupiłeś w sklepie?

      Usuń