niedziela, 4 lipca 2021

Tartowe szaleństwa

Dużo czasu mam teraz dla siebie, więc wykorzystuję jak tylko zechcę. Spotykam się ze znajomymi, chodzę do restauracji na obiady, w końcu odwiedziłem basen po przerwie pandemicznej (sporo nowych ludzi tam pracuje) i gotuję nowe potrawy. Ostatnio postanowiłem zrobić dwie tarty - jedną na słodko z jabłkami, a drugą wytrawną - z łososiem i porem.

Ta pierwsza jest bardzo prosta do zrobienia. Ciasto tradycyjne - mąka, masło, trochę cukru pudru oraz odrobina soli. Do tego jabłka pokrojone w plastry i przyprószone cynamonem. Jabłka lekko kwaskowe i winne (odmiana "bielskie" - cokolwiek to znaczy). Bardzo szybko się robi tarta, ciasto mogłoby być nieco grubsze może wtedy nie kruszyłoby się tak bardzo przy krojeniu - ale nie przeszkadza mi to wcale, ponieważ smak jest bardzo dobry :)


Tarta wytrawna zrobiona z tych samych składników prócz cukru oczywiście. Ciasta miałem więcej, więc całość lepiej się trzymała. Farsz z łososia, podsmażonego na maśle pora, kwaśnej śmietany, odrobiny sera żółtego oraz dwóch jajek. Doprawiłem sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wykończeniem były pomidorki koktajlowe oraz oliwki i szczypior.

Po upieczeniu tarta wyglądała tak:

Zaskoczony delikatnością tarty postanowiłem że będzie częściej wykonywanym daniem przeze mnie. Ci, którzy próbowali mówili że jest pyszna, ja też tak uważam!


12 komentarzy:

  1. Obie tarty udały Ci się na 200%. Wyglądają na przepyszne. No i ta "falbanka" na brzegu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już nic nie na, wszystko zostało zjedzone :)

      Usuń
  2. Drogi Kucharzu, jestem z Ciebie dumna :)
    Mam nadzieje, ze kiedyś spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Ula, jak przyjedziesz to zrobię specjalnie dla Ciebie :)

      Usuń
  3. Nieźle to wygląda. Muszę chyba coś zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego, u mnie piękna pogoda więc właśnie siedzę sobie na balkonie 😍

      Usuń
  4. Gratuluję nowej pracy. Zupełnie nie jestem w temacie, bo nie zaglądałem do Ciebie tutaj od dość dawna, więc tym bardziej cieszę się, że taka dobra zmiana u Ciebie nastąpiła.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne, wygląda naprawdę apetycznie. Ciekawe czy poziom cukru dobrze wpływa na naszą jazdę..?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśłi nie jest go zbyt dużo, to na pewno jest ok :)

      Usuń