Dużo czasu mam teraz dla siebie, więc wykorzystuję jak tylko zechcę. Spotykam się ze znajomymi, chodzę do restauracji na obiady, w końcu odwiedziłem basen po przerwie pandemicznej (sporo nowych ludzi tam pracuje) i gotuję nowe potrawy. Ostatnio postanowiłem zrobić dwie tarty - jedną na słodko z jabłkami, a drugą wytrawną - z łososiem i porem.
Ta pierwsza jest bardzo prosta do zrobienia. Ciasto tradycyjne - mąka, masło, trochę cukru pudru oraz odrobina soli. Do tego jabłka pokrojone w plastry i przyprószone cynamonem. Jabłka lekko kwaskowe i winne (odmiana "bielskie" - cokolwiek to znaczy). Bardzo szybko się robi tarta, ciasto mogłoby być nieco grubsze może wtedy nie kruszyłoby się tak bardzo przy krojeniu - ale nie przeszkadza mi to wcale, ponieważ smak jest bardzo dobry :)
Tarta wytrawna zrobiona z tych samych składników prócz cukru oczywiście. Ciasta miałem więcej, więc całość lepiej się trzymała. Farsz z łososia, podsmażonego na maśle pora, kwaśnej śmietany, odrobiny sera żółtego oraz dwóch jajek. Doprawiłem sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wykończeniem były pomidorki koktajlowe oraz oliwki i szczypior.
Po upieczeniu tarta wyglądała tak:
Zaskoczony delikatnością tarty postanowiłem że będzie częściej wykonywanym daniem przeze mnie. Ci, którzy próbowali mówili że jest pyszna, ja też tak uważam!
Obie tarty udały Ci się na 200%. Wyglądają na przepyszne. No i ta "falbanka" na brzegu :)
OdpowiedzUsuńJuż nic nie na, wszystko zostało zjedzone :)
UsuńApetyczne widoki.
OdpowiedzUsuńBardzo :)
UsuńDrogi Kucharzu, jestem z Ciebie dumna :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieje, ze kiedyś spróbuje :)
Dzięki Ula, jak przyjedziesz to zrobię specjalnie dla Ciebie :)
UsuńNieźle to wygląda. Muszę chyba coś zjeść ;)
OdpowiedzUsuńSmacznego, u mnie piękna pogoda więc właśnie siedzę sobie na balkonie 😍
UsuńGratuluję nowej pracy. Zupełnie nie jestem w temacie, bo nie zaglądałem do Ciebie tutaj od dość dawna, więc tym bardziej cieszę się, że taka dobra zmiana u Ciebie nastąpiła.
OdpowiedzUsuńDzięki Adam, pozdrowienia serdeczne :)
UsuńŚwietne, wygląda naprawdę apetycznie. Ciekawe czy poziom cukru dobrze wpływa na naszą jazdę..?
OdpowiedzUsuńJeśłi nie jest go zbyt dużo, to na pewno jest ok :)
Usuń